Home > Actueel

Actueel

Aan alle goeds komt een einde. Zo ook aan de WATT?-campagne. Per 31 december 2019 zal alleen de website nog een half jaar online blijven (tot 30 juni 2020) en zijn er nog materialen te bestellen en te downloaden. Daarmee sluiten we veertien jaar voorlichting over (werken in) de energiesector af. Althans: in zijn huidige vorm. Want er komt een vervolg. Wát precies? Dat is nog niet bekend. De samenwerkende energiebedrijven beraden zich daar nog op.

 

De onderstaande artikelen zullen geen vervolg krijgen. Desalniettemin kun je hieronder inspiratie vinden om met je leerlingen aan de slag te gaan. Inclusief actuele aanleidingen, lessuggesties, aansluitende materialen, en koppeling met ervaringen van werknemers uit de sector.

 

 


04 juli 2019

In de zomer hebben we minder energie (nodig)

Zomer! Tijd van mooi weer, vakantie, en lekker veel buiten zijn. Maar wat is eigenlijk de invloed daarvan op ons energiegebruik? Dat die lager is, komt niet als verrassing. Maar hoeveel minder? Ontdek het samen met je leerlingen.
27 juni 2019

Is die hittegolf ook fijn voor zonnepanelen?

Het is deze dagen tropisch heet en lekker zonnig. Dan moeten zonnepanelen het goed doen, toch? Niet dus. Want zonnepanelen houden niet van extreem warm weer.
18 juni 2019

48 miljoen mensen dag zonder stroom

Elektriciteit mis je pas als je het niet hebt. En dat is zeldzaam in Nederland. Elk Nederlands huishouden had in 2017 gemiddeld slechts 24 minuten geen stroom. Heel anders was het afgelopen zondag in Zuid-Amerika. Daar zaten 48 miljoen mensen een dag zonder stroom. Hele landen kwamen tot stilstand.
13 juni 2019

Hijskranen slaan straks onze zonne-energie op

Hoe sla je overtollige zonne-energie zo efficiënt mogelijk op voor later gebruik? Als het aan het Zwitserse bedrijf Energy Vault ligt, doe je dat met hijskranen en enorme blokken beton. Eind 2019 moet de eerste installatie in bedrijf zijn.
06 juni 2019

Meer wind, meer stroom?

Het waait hard de laatste weken. Dat is mooi voor de productie van windenergie in ons land. Maar produceren windturbines eigenlijk altijd wel méér stroom als het harder waait? Dat valt - boven bepaalde windsnelheden - vies tegen.
16 mei 2019

Meer energie? Zonnepanelen op het IJsselmeer!

Zonne-energie is een bijna onbeperkte bron. Maar heel veel meer zonnepanelen: waar láát je die? Als het aan D66 ligt, drijven er over enkele jaren zonnepanelen-eilanden op het IJsselmeer. Genoeg voor een miljoen huishoudens.
10 mei 2019

Revolutie in de wereld van groen gas

De techniek om groen gas te maken uit organische afvalstoffen (zoals gft) is niet nieuw. Wél nieuw is de manier waarop SCW Systems dat in Alkmaar doet. Onder hoge druk, met vloeibaar afval. Deze zomer moet het eerste duurzame gas het aardgasnetwerk in.
03 mei 2019

Gecombineerde BOL/BBL-opleiding bij Stedin

Stedin is samen met Werk en Vakmanschap in Rotterdam een nieuwe, gecombineerde BBL/BOL-opleiding niveau 2 en 3 gestart. Na afloop ben je dan (Eerste) Monteur Laag- en Middenspanningsdistributie, met uitzicht op een vaste baan bij Stedin.
23 april 2019

Spel over duurzame energie voor vo en mbo

You’ve got the power is de nieuwe serious game over energietransitie. Een klassikale game voor het digibord, mét inleidende en afsluitende les.
18 april 2019

Laadpaal pompt bouwput in Utrecht leeg

Met een laadpaal kun je méér doen dan elektrische auto’s opladen. In Utrecht gebruiken ze laadpalen om diesel uit te sparen bij werkzaamheden. Fijn voor omwonenden, beter voor het milieu en nog goedkoop ook!
16 april 2019

Het grootste 'stopcontact' van Nederland

TenneT heeft de eerste zeekabel voor de verbinding van het Alpha-platform naar het transformatorstation in Borssele getrokken. Het grootste 'stopcontact' van Nederland is daarmee weer een stapje dichter bij ingebruikname. Daar zijn straks de off-shore windturbineparken vóór de Zeeuwse kust op aangesloten.
09 april 2019

Record windenergie voor Nederland

Nog nooit produceerden we in Nederland zóveel windenergie als in maart 2019. Maar liefst 5,2 PJ (1,44 miljard kWh), ongeveer evenveel als alle Nederlandse huishoudens die maand samen gebruikten.

05 april 2019

Hoeveel zonnepanelen zet je in de Sahara?

Samen met twee CETT-studenten (De Community of Energy Top Talents) stond WATT? op de jaarlijkse NVON Bètatechniekdag, in Harderwijk. Ditmaal mét een prijsvraag, waarmee je als docent een gastles over (duurzame) energie kon winnen voor je leerlingen. De berekening van het antwoord delen we graag. Zodat je die als opdracht ook in je les kunt gebruiken!
03 april 2019

Girlsday bij Alliander

Voor Girlsday zette energiebedrijf Alliander op 2 april 2019 de deuren open aan de Spaklerweg in Amsterdam. 
02 april 2019

Brexit: minder energie uit afval?

Nederland is koploper in het maken van energie uit afval. Daar hebben we moderne afvalverbrandingsinstallaties voor gebouwd. Maar omdat we steeds meer afval recyclen, blijft er steeds minder over om te verbranden. Daarom importeren we de laatste jaren steeds meer afval uit andere landen. Ook uit Engeland. Hoe gaat dat na de Brexit?
01 december 2018

9% van Nederlandse energie duurzaam

Het aandeel duurzame energie in onze energieproductie stijgt. Dat is goed nieuws. Maar we zijn er nog lang niet. Nog geen tiende van onze energie is nu duurzaam. Wil je weten hoe onze energie gemaakt en gebruikt wordt? Deze pagina van CBS geeft alle informatie, weetjes en trends. Leuk en actueel om te behandelen in de klas!
15 november 2018

Alliander start lesprogramma

Elf havo-leerlingen zijn in september na hun examen gestart met uniek lesprogramma bij energiebedrijf Alliander, in de regio Arnhem. In twee jaar worden ze opgeleid voor een technische functie op hbo-niveau, terwijl ze werken. En ze behalen een erkend diploma in samenwerking met regionale onderwijsinstellingen. 
07 maart 2018

Twee landen ruzie: veel Europese klokken van slag!

Ben je de laatste weken vaak nét te laat? Dat ligt misschien niet aan jou, maar aan de jarenlange ruzie die de landen Kosovo en Servië hebben. Die vechten ze helaas ook uit via het internationale hoogspanningsnet. Daardoor lopen veel van onze klokken achter!
27 februari 2018

In VR meekijken met monteurs

Net als WATT? vertelt netwerkbedrijf Alliander graag waarom de energiesector zulke goede mogelijkheden biedt. Maar we laten het nog liever zien. 
04 september 2017

Vrieskou in het noorden

De Nederlandse stroomvoorziening is één van de meest betrouwbare ter wereld. Des te opmerkelijker is het knipperen van de lampen in een groot deel van Nederland tussen 3 en 7 januari 2016. Een zeldzaam weersverschijnsel, waarover u wellicht in uw lessen méér wilt uitleggen.