Home > Actueel > 48 miljoen mensen dag zonder stroom
18 juni 2019

48 miljoen mensen dag zonder stroom

Elektriciteit mis je pas als je het niet hebt. En dat is zeldzaam in Nederland. Elk Nederlands huishouden had in 2017 gemiddeld slechts 24 minuten geen stroom. Heel anders was het afgelopen zondag in Zuid-Amerika. Daar zaten 48 miljoen mensen een dag zonder stroom. Hele landen kwamen tot stilstand.
Het Nederlandse energienet is één van de meest betrouwbare netten ter wereld. Klanten krijgen gemiddeld ongeveer eens per vier jaar te maken met een stroomstoring. En wanneer ze een storing hebben, is die gelukkig over het algemeen van korte duur. Een stroomstoring duurde in 2017 gemiddeld een kleine anderhalf uur. Vervelend, maar vergeleken met de rest van de wereld erg kort. En dat is maar goed ook: we kunnen niet zonder stroom.

 

Grote gevolgen

Hoe groot de gevolgen van stroomuitval kunnen zijn, bleek zondagochtend vroeg in Argentinië. Daar viel in het hele land de stroom uit. Grote gebieden van Uruguay en een deel van Paraguay zaten kort daarna ook zonder elektriciteit. De storing ontstond in een verbindingsstation aan de Argentijnse kust, waarna ook andere delen van het net als één groot dominospel ‘omvielen’. Het Argentijnse elektriciteitsnet is sterk verouderd, en er is geen geld voor investeringen. Daardoor kunnen relatief kleine storingen grote gevolgen hebben.

 

Land lag lam

In Buenos Aires lag het openbaar vervoer stil. In het hele land reden de treinen nauwelijks. De drinkwatervoorziening deed het ook niet meer, net als de telefoon- en internetverbindingen. Verkeerslichten vielen uit, met chaos en ongevallen tot gevolg. Benzinepompen konden niet leveren. Noodaggregaten kwamen door de lange uitval zonder brandstof te zitten. Overal zaten mensen in liften vast. Het leger werd ingezet om drinkwater uit te delen en ziekenhuizen te ondersteunen. In verschillende Argentijnse provincies moesten lokale verkiezingen worden stilgelegd. Op andere plaatsen brachten kiezers wel hun stem uit, bij het licht van hun telefoon. Als ze die tenminste nog opgeladen hadden.

 

Weer stroom

Aan het einde van de dag kwamen grote delen van de land weer 'online'. Maar het duurde tot maandag voordat iederéén weer stroom had. Het was de op 10 na grootste stroomstoring ter wereld ooit. Koploper is nog steeds de enorme stroomstoring in India in 2012, toen 670 miljoen mensen twee dagen zonder stroom zaten.