10 mei 2019
Revolutie in de wereld van groen gas
De techniek om groen gas te maken uit organische afvalstoffen (zoals gft) is niet nieuw. Wél nieuw is de manier waarop SCW Systems dat in Alkmaar doet. Onder hoge druk, met vloeibaar afval. Deze zomer moet het eerste duurzame gas het aardgasnetwerk in.
De
proeffabriek die SCW Systems gebouwd heeft, is een labyrinth van buizen. Die werken als een soort snelkookpan. Daarin lopen de druk en temperatuur in de natte organische resten - zoals afgekeurde eieren, slachtafval, rioolresten - flink op. Tot meer dan 375 graden Celsius. Het water wordt dan superkritisch, en de grens tussen water en waterdamp vervaagt. De moleculen in de biologische resten worden gekraakt. Wat over blijft, is water en groen gas. Dat gas is na 'schoonmaken' geschikt voor het aardgasnetwerk. De hele procedure levert ruim vijf keer zo veel energie op als die nodig heeft
Lestip: gebruik de (gratis) lesopdracht 'Biogas als brandstof' om met leerlingen hun eigen biovergister te bouwen. Met duidelijke bouwaanwijzing, handige filmpjes, docentenhandleiding, en tegen lage materiaalkosten.