Home > Actueel > Meer energie? Zonnepanelen op het IJsselmeer!
16 mei 2019

Meer energie? Zonnepanelen op het IJsselmeer!

Zonne-energie is een bijna onbeperkte bron. Maar heel veel meer zonnepanelen: waar láát je die? Als het aan D66 ligt, drijven er over enkele jaren zonnepanelen-eilanden op het IJsselmeer. Genoeg voor een miljoen huishoudens.

Zonnepanelen op het water zijn effectiever dan die op een dak. Ze kunnen meedraaien met de zon, en dat levert tot 30 procent meer rendement op dan vast gemonteerde panelen. Dat blijkt onder andere uit kleinschaligere experimenten.

 

Zéker is het nog niet dat de panelen er daadwerkelijk komen. Bij het plan zijn vijf provincies, belangenbehartigingsorganisaties van bijvoorbeeld watersport en visserij, en natuurorganisaties betrokken. Maar áls het lukt, zou 1/8 van de Nederlandse huishoudens groene stroom krijgen van de panelen. Die beslaan dan 4% van de oppervlakte van het IJsselmeer.

 

Met het voorstel voor het enorme IJsselmeerproject hoopt D66 de Nederlandse achterstand op gebied van duurzame energie in te halen. Volgend jaar zou Nederland volgens EU-normen 14% van de energieproductie duurzaam moeten opwekken. We halen op dit moment nog niet de helft, met 6,6% (cijfers 2018).

 

Lestip: voor duurzame energie op het vmbo kun je de Special 'Duurzame energienetwerken' gratis bestellen.