Home > Actueel > Het grootste 'stopcontact' van Nederland
16 april 2019

Het grootste 'stopcontact' van Nederland

TenneT heeft de eerste zeekabel voor de verbinding van het Alpha-platform naar het transformatorstation in Borssele getrokken. Het grootste 'stopcontact' van Nederland is daarmee weer een stapje dichter bij ingebruikname. Daar zijn straks de off-shore windturbineparken vóór de Zeeuwse kust op aangesloten.
Op vrijdagochtend 12 april begon het bedrijf met het trekken van de zeekabel op land, en de volgende zaterdagochtend vroeg bereikte de kabel het nieuw gebouwde transformatorstation. Daarna heeft het kabellegschip Giant 7 zich opnieuw gepositioneerd in de Honte voor het meest kritische onderdeel van de installatie; het kruisen van de vaargeul.

 

Voor het oversteken van de vaargeul was het scheepvaartverkeer van en naar de haven van Antwerpen de hele zondag stilgelegd. De oversteek verliep volledig volgens plan en het verkeer kwam in de loop van de zondagavond weer op gang. Later werd ook de tweede zeekabel voor het project Borssele Alpha aangesloten op het transformatorstation.

 

Meer informatie over duurzame energie in Nederland, voor de onderbouw van het vmbo, vind je in de Special 'Duurzame Energienetwerken' van WATT?. Voor klas 2/3 van de havo is 'Duurzame energie in de klas' een mooie manier om aandacht te besteden aan dit thema.