Home > Actueel > Is die hittegolf ook fijn voor zonnepanelen?
27 juni 2019

Is die hittegolf ook fijn voor zonnepanelen?

Het is deze dagen tropisch heet en lekker zonnig. Dan moeten zonnepanelen het goed doen, toch? Niet dus. Want zonnepanelen houden niet van extreem warm weer.
Zonnepanelen zijn minder efficiënt bij heet weer. De hoeveelheid energie die de panelen leveren, is afhankelijk van het verschil in energiewaarde tussen fotonen (zonlicht) en elektronen (elektriciteit). Die laatste bewegen juist sneller als het heet is. Daardoor is het verschil kleiner, en de opbrengst van de panelen lager.

Afhankelijk van de kwaliteit panelen is dat verlies tussen de 0,3 en 0,5 % per graad. Vergeleken met gemiddelde temperaturen betekent een 20 graden hogere temperatuur van het paneel dus in elk geval tussen de 6 en 10% verlies.

 

Nederland heeft een totale capaciteit van 5 Gigawatt aan zonnepanelen staan. Genoeg voor 4,5 miljoen huishoudens, in theorie. Maar die maximale capaciteit wordt nooit bereikt. Tip: vraag uw leerlingen eens om factoren op te noemen die de bereikte capaciteit van zonnepanelen negatief zouden kunnen beïnvloeden. We gaan voor het gemak even uit van één type panelen in heel Nederland. Als antwoord kunt u verwachten, behalve de invloed van hitte:

  • Hoeveelheid daglicht: ’s winters geven panelen vaak minder stroom overdag. En ’s nachts bijna helemaal niet.
  • Ligging: de meeste panelen draaien niet met de zon mee, maar zijn vast gemonteerd. Het zonlicht raakte het paneel dan onder een hoek, waardoor er minder zonne-energie per paneel aankomt.
  • De hoek waaronder ze gemonteerd zijn ten opzichte van de grond: ook die bepaalt de hoeveelheid zonne-energie per paneel.
  • Locatie van de panelen: aan de kust zijn er gemiddeld minder vaak en minder grote wolken dan in het binnenland, dus is er meer zonne-energie.
  • Zonnehoogte: bij een lage zonnestand kunnen slagschaduwen de productie verlagen.
  • Aansluiting: als alle panelen in een straat op dezelfde fasen van het net aangesloten zijn, zal de beperkte netcapaciteit een beperking zijn.
  • De capaciteit van de omvormer: als die te laag gekozen is, is daarmee ook de capaciteit van de zonnepanelen beperkt. De zekering klapt er dan uit.
  • Vervuiling: stof, bladeren, vogelpoep en stuifmeel bijvoorbeeld zorgen voor 1 tot 4% minder opbrengst. Sneeuw legt de productie van je panelen zelfs helemaal stil!
  • Etc.

 

Wat is dan wél een ideale zonne-energiedag? Nou: veel zon, uiteraard. Met de zon hoog aan de hemel, op een dag dat het lang licht is. Bij ongeveer 20 graden doen panelen het ‘t best, zeker als er een briesje staat om ze af te koelen. En natuurlijk zijn de panelen schoon…