Home > VMBO/MBO > Beroepen

Beroepen

Werken met je handen. Met je hoofd. Of met allebei. In de energie kun je alle kanten op. En de leuke banen liggen voor het oprapen! Bekijk de beroepsmogelijkheden op mbo-niveau hier.
Hoe ver wil jij het schoppen in de energie? Ontdek hier welke uitdagende beroepen bij je passen en welke opleiding je ervoor nodig hebt!

(Eerste) Monteur elektrotechnische installaties ›

Wat doe je?

Meet- en regeltechniek, besturingstechniek en ICT en nog veel meer. Het komt allemaal kijken bij het werk van een Monteur elektrotechnische systemen. Elektrotechniek is onmisbaar bij de besturing van machines, computers, motoren en pompen. Je sluit aan. Programmeert. Stelt af. Regelt in. En stelt systemen in werking nadat je hebt getest of alles goed en veilig werkt. Dit werk doet niet alleen een beroep op je technische kennis maar ook op je creativiteit. Als eerste monteur (niveau 3) krijg je er nog een aantal taken en verantwoordelijkheden bij.


In dit beroep kun je onder meer aan de slag bij bedrijven als aannemers en installatiebedrijven. Ga je door voor een niveau 4-opleiding tot Technicus dan kun je ook bij een energiebedrijf aan de slag.

Elektrotechniek is onmisbaar, ook in onze energievoorziening.

Wat breng je mee?

 • Je bent flexibel en stressbestendig.
 • Je houdt de kwaliteits- en veiligheidseisen altijd in de gaten.
 • Je bent oplossingsgericht.


Opleiding

Voor deze functie heb je een mbo-diploma Monteur elektrotechnische installaties op niveau 2 of een diploma voor Eerste monteur elektrotechnische installaties op niveau 3 nodig.

Doorgroeien?

Heb je ambitie? Dan kun je doorgroeien, bijvoorbeeld naar de functie van Technicus elektrotechnische systemen. Voor deze functie heb je een mbo-diploma op niveau 4 nodig. Je kunt ook gaan voor de functie van Technicus elektrotechniek op niveau 4.

Allround Operationeel Technicus ›

Wat doe je?

Dit is zo’n beroep waarin je op heel veel gebieden thuis bent. Elektrotechniek, werktuigbouwkunde, installatietechniek: je draait je hand nergens voor om. Je werkterrein is bijvoorbeeld een energiecentrale, waar je werkt aan ingewikkelde installaties. Denk aan aggregaten, turbines en stoomketels. Je weet hoe je al die machines kunt inregelen en in bedrijf kun stellen.

Ook het onderhoud neem je voor je rekening. Van reinigen en smeren tot het vervangen van onderdelen. Doet zich toch een storing voor, dan zoek je snel uit waar het probleem zit en los je het probleem op. In dit beroep kun je onder meer aan de slag bij bedrijven als Engie, HVC en NUON, maar ook bijvoorbeeld als technicus die windturbines onderhoudt voor de windmolenparken van Eneco of Essent.

Jouw werk is alles in één: elektrotechniek, werktuigbouwkunde en installatietechniek.

Wat breng je mee?

Je bent flexibel en stressbestendig.

 • Je houdt de kwaliteits- en veiligheidseisen altijd in de gaten.
 • Je bent zelfstandig en je kunt samenwerken.
 • Je bent oplossingsgericht.


Opleiding

Voor deze functie heb je een mbo-diploma Allround Operationeel Technicus (BOL niveau 4) en stage-ervaring en/of enkele jaren ervaring nodig.

Doorgroeien?

Heb je ambitie? Dan kun je doorgroeien, bijvoorbeeld naar de functie van Werktuigkundige. Hiervoor heb je een hbo-opleiding Werktuigbouw nodig.

Chemisch-fysisch analist ›

Wat doe je?

Je zou het op het eerste gezicht misschien niet zeggen, maar chemie kom je op veel plekken tegen in de energie. Als Chemisch-fysisch analist kun je bijvoorbeeld aan de slag in een energiecentrale. Je werk? Dat is onder meer het analyseren van monsters uit de installaties en het opsporen en maximaal beperken van verontreinigingen. Je hebt dus veel kennis van stoffen en materialen en hun eigenschappen. Zo kun je je collega’s voorzien van waardevolle informatie over de werking van de centrale. En natuurlijk denk je ook na over hoe het opwekken van energie zo duurzaam mogelijk kan.


In dit beroep kun je onder meer aan de slag bij bedrijven als AEB, Uniper of RWE.

Jij levert waardevolle informatie over de werking van de energiecentrale.

Wat breng je mee?

 • Je bent sterk in onderzoeken, analyseren en afwijkingen signaleren.
 • Je kunt geordend en nauwkeurig werken.
 • Je bent zelfstandig en je kunt samenwerken.
 • Je ben initiatiefrijk.


Opleiding

Voor deze functie heb je een mbo-diploma Chemisch-fysisch analist (BOL, soms BBL niveau 4) nodig.

Doorgroeien?

Heb je ambitie? Dan kun je doorgroeien, bijvoorbeeld naar de functie van Chemisch technoloog.Voor deze functie heb je een hbo-diploma Chemische technologie nodig. 

Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen ›

Wat doe je?

Dit is een beroep voor elektrotechnici die graag nog een stapje verder gaan. Je werkt aan industriële installaties (denk aan besturings- en verdeelsystemen, energiesystemen of licht- en krachtinstallaties) en dat betekent dat je ook meet- en regeltechniek, besturingstechniek, werktuigbouwkunde en ICT tegenkomt op je pad. Je bereidt werkzaamheden voor, maakt onderdelen, plaatst installaties en sluit ze aan.

 

In dit beroep kun je onder meer aan de slag bij energiebedrijven voor de afdeling Openbare Verlichting. Ga je door voor een niveau 4-opleiding tot Technicus dan kun je op meer functies bij een energiebedrijf aan de slag.

Naast elektrotechniek weet je ook raad met andere vakgebieden.

Wat breng je mee?

 • Je bent flexibel en stressbestendig.
 • Je houdt de kwaliteits- en veiligheidseisen altijd in de gaten.
 • Je bent oplossingsgericht.


Opleiding

Voor deze functie heb je een mbo-diploma Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen op niveau 3 nodig.

Doorgroeien?

Heb je ambitie? Dan kun je doorgroeien, bijvoorbeeld naar de functie van Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen. Voor deze functie heb je een mbo-diploma op niveau 4 nodig.

Eerste monteur gas-, warmte- en waterdistributie ›

Wat doe je?

Dankzij jou en je collega’s kan iedereen koken, warm douchen en het huis verwarmen. Als Monteur gas-, water- en warmtedistributie zorg je dat iedereen gas heeft. Je graaft sleuven, plaatst de leidingen en monteert onderdelen. Daarnaast onderhoud je de leidingen en lokaliseer en verhelp je storingen – soms ook bij klanten. Dat doe je voor onder meer aannemers, en energiedistributiebedrijven.

Als eerste monteur doe je in grote lijnen hetzelfde werk als de Monteur gas-, warmte- en waterdistributie, aangevuld met meer verantwoordelijkheid en leidinggevende taken.

 

In dit beroep kun je onder meer aan de slag bij netbeheerders als Rendo Netwerken, DELTA Netwerkgroep en Cogas.

Als eerste monteur gas-, water- en warmtedistributie zorg je dat iedereen gas heeft.

Wat breng je mee?

 • Je werkt nauwkeurig en zelfstandig.
 • Je werkt graag op locatie.
 • Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel.


Opleiding

Voor deze functie heb je een mbo-diploma Eerste monteur gas-, warmte- en waterdistributie op niveau 3 nodig.

Doorgroeien?

Heb je ambitie? Dan kun je doorgroeien, bijvoorbeeld naar de functie van Technicus gas. Voor deze functie heb je een mbo-diploma Technicus gas op niveau 4 nodig.

Eerste monteur gasstations ›

Wat doe je?

Een beroep waar de volledige samenleving lol van heeft. Ga maar na: we koken met gas, we verwarmen er ons huis mee en we gebruiken het om lekker warm te kunnen douchen. Als Eerste monteur gasstations zorg jij met je collega’s dat gas bij de woningen en gebouwen terechtkomt: jij installeert en onderhoudt gasstations die samen met de leidingen het transport van gas mogelijk maken Deze baan kom je tegen bij aannemers en installatie- of netwerkbedrijven. Je werkt met gas, dus veiligheid staat voorop in je werk! En je loopt ook niet weg voor verantwoordelijkheid en leidinggevende taken.


In dit beroep kun je onder meer aan de slag bij netbeheerders als Cogas, Enexis of Liander.

Een beroep waar de volledige samenleving lol van heeft.

Wat breng je mee?

 • Je werkt nauwkeurig en zelfstandig.
 • Je bent kwaliteits- en kostenbewust.
 • Je werkt graag op locatie.
 • Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel.


Opleiding

Voor deze functie heb je een mbo-diploma Eerste monteur gasstations op niveau 3 nodig.

Doorgroeien?

Ambitieuze Eerste monteurs gasstations kunnen doorgroeien. Denk aan een functie als Technicus gas. Hiervoor heb je een aanvullende opleiding nodig op niveau 4.

Eerste monteur laagspanningsdistributie ›

Wat doe je?

Als Eerste monteur laagspanningsdistributie ben je een belangrijke schakel in de energieketen. Stroom begint als hoogspanning in de energiecentrale, wordt verlaagd in transformatoren en komt via laagspanningsnetten uiteindelijk bij ons terecht. Jij werkt aan bestaande en nieuwe laagspanningsnetten. Je legt ze aan, onderhoudt ze en lost storingen op. Zo kom je op allerlei locaties, want distributienetten vind je overal – onder en boven de grond.

Als eerste monteur doe je in grote lijnen hetzelfde werk als de Monteur laagspanningsdistributie, aangevuld met meer verantwoordelijkheid en leidinggevende taken. In dit beroep kun je onder meer aan de slag bij netbeheerders als Rendo Netwerken, Liander, DELTA Netwerkgroep of Enexis.

Dankzij jou komt stroom als laagspanning onze gebouwen binnen.

Wat breng je mee?

 • Je werkt nauwkeurig en zelfstandig.
 • Je bent kwaliteits- en kostenbewust.
 • Je werkt graag op locatie.


Opleiding

Voor deze functie heb je een mbo-diploma Eerste monteur laagspanningsdistributie op niveau 3 nodig.

Doorgroeien?

Ambitieuze (eerste) monteurs laagspanningsdistributie kunnen doorgroeien. Denk aan functies als Technicus elektra. Hiervoor heb je een aanvullende opleiding nodig op niveau 4. 

Eerste monteur middenspanningsdistributie ›

Wat doe je?

Zonder jou kunnen we onze elektrische apparaten wel de deur uitdoen. De Eerste monteur middenspanningsdistributie is de ‘missing link’ tussen de hoogspanningskabels uit de centrales en de laagspanning in huizen en kantoren: je zorgt voor verlaging van de hoogspanning zodat we binnen al onze apparaten kunnen gebruiken. Veiligheid staat op één in je werk: je hebt te maken met spanning tot 25.000 volt!

 

Als eerste monteur doe je in grote lijnen hetzelfde werk als de Monteur middenspanningsdistributie, aangevuld met meer verantwoordelijkheid en leidinggevende taken.

 

In dit beroep kun je onder meer aan de slag bij netwerkbedrijven als Westland Infra, Liander en Stedin.

25.000 volt is voor jou dagelijkse kost.

Wat breng je mee?

 • Je werkt nauwkeurig en zelfstandig.
 • Je bent kwaliteits- en kostenbewust.
 • Je werkt graag op locatie.
 • Je kunt leidinggeven.


Opleiding

Voor deze functie heb je een mbo-diploma Eerste monteur middenspanningsdistributie op niveau 3 nodig.

 

Doorgroeien?

Ambitieuze eerste monteurs middenspanningsdistributie kunnen doorgroeien. Denk aan functies als Technicus elektra. Hiervoor heb je een aanvullende opleiding nodig op niveau 4.

Eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie ›

Wat doe je?

Een baan voor technici die wel houden van een uitdaging. Als Eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie ben jij de expert die alles weet van elektrotechnische machines of (regel-)installaties. Dit werk kom je onder meer tegen in energiecentrales, waar je zorgt voor het onderhoud en reparaties. Het is een afwisselende baan, met direct resultaat: als jouw klus er opzit, werkt alles zoals het hoort en valt de stroomtoevoer niet stil.


In dit beroep kun je onder meer aan de slag bij bedrijven als AVR, Essent en Uniper.

Dankzij jou valt de stroomtoevoer niet stil.

Wat breng je mee?

 • Je bent flexibel en stressbestendig.
 • Je houdt de kwaliteits- en veiligheidseisen altijd in de gaten.
 • Je bent oplossingsgericht.


Opleiding

Voor deze functie heb je een mbo-diploma Eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie op niveau 3 nodig.

Doorgroeien?

Heb je ambitie? Dan kun je doorgroeien, bijvoorbeeld naar de functie van Technicus monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie. Voor deze functie heb je een mbo-diploma Technicus monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie op niveau 4 nodig.

Eerste Monteur Service en Onderhoud Werktuigbouw ›

Wat doe je?

Werktuigbouwkundige installaties (van stoomketels tot verbrandingsovens en alles ertussenin) hebben geen geheimen voor jou. Je pleegt niet alleen onderhoud aan machines: je denkt ook mee bij de ontwikkeling van nieuwe installaties. Jouw praktijkkennis is namelijk waardevolle input voor ontwerpers. Een belangrijk deel van je werk is ‘trouble shooting’. Als een installatie hapert of stilvalt, zoek jij de oorzaak en los je de storing op. Als eerste monteur loop je ook niet weg voor verantwoordelijkheid en leidinggevende taken.


In dit beroep kun je onder meer aan de slag bij bedrijven als NUON, Eneco of Engie.

Jij lost het op als een installatie hapert of stilvalt.

Wat breng je mee?

 • Je bent flexibel en stressbestendig.
 • Je houdt de kwaliteits- en veiligheidseisen altijd in de gaten.
 • Je bent oplossingsgericht.
 • Je kunt zelfstandig en in teamverband werken


Opleiding

Voor deze functie heb je een mbo-diploma Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw op niveau 3 nodig.

Doorgroeien?

Heb je ambitie? Dan kun je doorgroeien, bijvoorbeeld naar de functie van Technicus service en onderhoud werktuigbouw. Voor deze functie heb je een mbo-diploma Technicus service en onderhoud werktuigbouw op niveau 4 nodig.

Monteur gas-, warmte- en waterdistributie ›

Wat doe je?

Dankzij jou kan iedereen koken, warm douchen en het huis verwarmen. Als monteur gas-, water- en warmtedistributie zorg je dat iedereen gas heeft. Je graaft sleuven, plaatst de leidingen en monteert onderdelen. Daarnaast onderhoud je de leidingen en lokaliseer en verhelp je storingen – soms ook bij klanten.
 

Je kunt aan de slag bij onder meer aannemers, energietransportbedrijven, gasleveranciers en energiedistributiebedrijven. Denk aan Joulz, Alliander, Enexis en Liander.

Als monteur gas-, water- en warmtedistributie zorg je dat iedereen gas heeft.

Wat breng je mee?

 • Je werkt nauwkeurig en zelfstandig.
 • Je werkt graag op locatie.
 • Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel.


Opleiding

Voor deze functie heb je een mbo-diploma Monteur gas-, warmte- en waterdistributie op niveau 2 nodig.

Doorgroeien?

Heb je ambitie? Dan kun je doorgroeien, bijvoorbeeld naar de functie van Eerste monteur gas-, warmte- en waterdistributie. Dan krijg je er onder meer leidinggevende taken bij. Hiervoor heb je de opleiding op niveau 3 nodig.

Monteur laagspanningsdistributie ›

Wat doe je?

In dit beroep droom je in watts, volt en ampères. Stroom begint als hoogspanning in de centrale, wordt verlaagd in transformatoren en komt via laagspanningsnetten uiteindelijk bij ons terecht. Als monteur werk je aan bestaande en nieuwe laagspanningsnetten. Je legt ze aan, onderhoudt ze en lost storingen op. Zo kom je op allerlei locaties, want distributienetten vind je overal – onder en boven de grond.

 

Tijdens je werk heb je te maken met allerlei bijzondere omgevingsfactoren. Denk aan machines, verkeer, stedelijke gebieden en gelijktijdige werkzaamheden van andere partijen. Tel daarbij op de aard van je werk – spanning! – en je snapt dat veiligheid voorop staat.

 

In dit beroep kun je onder meer aan de slag bij netwerkbedrijven als Stedin en Liander.

Dankzij jou komt stroom als laagspanning onze gebouwen binnen.

Wat breng je mee?

 • Je werkt nauwkeurig en zelfstandig.
 • Je bent kwaliteits- en kostenbewust.
 • Je werkt graag op locatie.


Opleiding

Voor deze functie heb je een mbo-diploma Monteur laagspanningsdistributie op niveau 2 nodig.

Doorgroeien?

Ambitieuze monteurs laagspanningsdistributie kunnen doorgroeien, bijvoorbeeld naar de functie van Eerste monteur laagspanningsdistributie (niveau 3). Dan krijg je er onder meer leidinggevende taken bij.

Monteur middenspanningsdistributie ›

Wat doe je?

Als Monteur middenspanningsdistributie ben je de ‘missing link’ tussen de hoogspanningskabels uit de centrales en de laagspanning in huizen: je zorgt voor verlaging van de hoogspanning zodat we binnen al onze apparaten kunnen gebruiken. 

Veiligheid staat op één in je werk: je hebt te maken met spanning tot 25.000 volt!

Je werkplek kan elke dag anders zijn: je werkt vaak buiten aan de kabels en installaties, maar komt ook over de vloer bij grootverbruikers van energie. Denk aan industrie of grote kantoren. Je weet dus ook binnen de weg met verdeling van energie. In dit beroep kun je onder meer aan de slag bij bedrijven als …

25.000 volt is voor jou dagelijkse kost.

Wat breng je mee?

 • Je werkt nauwkeurig en zelfstandig.
 • Je bent kwaliteits- en kostenbewust.
 • Je werkt graag op locatie.
 • Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel.


Opleiding

Voor deze functie heb je een mbo-diploma Monteur middenspanningsdistributie op niveau 2 nodig.

Doorgroeien?

Ambitieuze Monteurs middenspanningsdistributie kunnen doorgroeien, bijvoorbeeld naar de functie van Eerste monteur middenspanningsdistributie (niveau 3). Dan krijg je er onder meer leidinggevende taken bij.

Operator A en B ›

Wat doe je?

Je bent de man/vrouw achter de knoppen. In deze functie werk je zowel in de controlekamer als in de energiecentrale zelf. Op computerschermen houd je in de gaten of alle systemen normaal werken – van druk in de leidingen tot temperatuur en nog veel meer. Tijdens je rondes controleer je met eigen ogen of de centrale goed functioneert. Onderhoud plan je tijdig in, zodat de productie nooit onnodig stilvalt. Treedt er toch een storing op? Dan bedenk je met je collega’s snel de slimste oplossing.

 

In dit beroep kun je onder meer aan de slag bij bedrijven als Engie, HVC, NUON of EPZ.

Samen met je collega's houd jij de centrale 24/7 draaiende.

Wat breng je mee?

 • Je bent oplossingsgericht, nauwkeurig en stressbestendig.
 • Je hebt geen bezwaar tegen wisselende diensten.
 • Je kunt zowel goed zelfstandig als in teamverband werken.
 • Je bent dol op techniek.


Opleiding

Je kunt Operator A worden als je de mbo-opleiding (Proces)operator A hebt gevolgd. Dat is een opleiding op niveau 2. Als Operator B krijg je er ook leidinggevende taken bij: dan heb je de opleiding (Proces)operator B op niveau 3 nodig.

Doorgroeien?

Een logische vervolgstap is de functie van Hoofdoperator (operator C). Dan stuur je een team van operators aan en heb je nog meer verantwoordelijkheden. Hiervoor heb je het mbo-diploma Operator C  of Algemene Operationele Techniek nodig. Dat kun je halen terwijl je al werkt als operator.

Operator C ›

Wat doe je?

 

In deze functie werk je zowel in de controlekamer als in de energiecentrale zelf. Op computerschermen houd je in de gaten of alle systemen normaal werken – van druk in de leidingen tot temperatuur en nog veel meer. Tijdens je rondes controleer je met eigen ogen of de centrale goed functioneert. Onderhoud plan je tijdig in, zodat de productie nooit onnodig stilvalt. Treedt er toch een storing op? Dan bedenk je met je collega’s snel de slimste oplossing.


Als operator C (hoofdoperator) stuur je een team van operators aan en heb je nog meer verantwoordelijkheden. In dit beroep kun je onder meer aan de slag bij bedrijven als Engie, HVC, NUON of EPZ.

Samen met je collega's houd jij de centrale 24/7 draaiende.

Wat breng je mee?

 • Je bent oplossingsgericht, nauwkeurig en stressbestendig.
 • Je hebt geen bezwaar tegen wisselende diensten.
 • Je kunt zowel goed zelfstandig als in teamverband werken.
 • Je bent dol op techniek.


Opleiding

Je kunt Operator C worden als je de mbo-opleiding Operator C of Algemene Operationele Techniek(niveau 4) hebt gevolgd.

Doorgroeien?

Ambitieuze Operators C kunnen doorleren op het hbo, bijvoorbeeld in de richting Werktuigbouw.

Service technicus installatietechniek ›

Wat doe je?

Dit beroep kom je op allerlei plekken tegen. Overal waar installaties zijn (bv. voor schone lucht of verwarming), ben jij te vinden. Je werkt bij de storingsdienst of onderhoudsafdeling van bijvoorbeeld een energiecentrale. Je controleert en onderhoudt onder andere verwarmings- en luchtbehandelingsinstallaties, lost storingen op en adviseert hoe de installaties nog slimmer, milieuvriendelijker of efficiënter kunnen werken. Je bent een duizendpoot: ook het plaatsen van zonnepanelen of onderhouden van  warmteterugwininstallaties hebben geen geheimen voor je. Werk voor echte allrounders dus.

 

In dit beroep kun je onder meer aan de slag bij service- en onderhoudsbedrijven, vaak dochter- of zusterondernemingen van energiebedrijven. Denk hierbij aan Engie Services, Feenstra (NUON) of Joulz.

Een beroep voor echte technische duizendpoten.

Wat breng je mee?

 • Je werk nauwkeurig en oplossingsgericht.
 • Je bent communicatief vaardig.
 • Je kunt leidinggeven.


Opleiding

Voor deze functie heb je een mbo-diploma Service technicus installatietechniek op niveau 4 nodig. Je kunt ook doorgroeien vanuit vergelijkbare functies op niveau 2 en 3.

Doorgroeien?

Ambitieuze Servicetechnici installatietechniek kunnen doorleren op het hbo, bijvoorbeeld in de richting Elektrotechniek.

Technicus Elektrotechniek (Infratechniek) ›

Wat doe je?

Zonder jou komt er geen stroom uit onze stopcontacten: jij zorgt met je collega’s dat elektriciteit vanuit de centrale bij onze huizen en kantoren terechtkomt. Je legt geen kabels, maar je maakt onder meer besturingskasten en schakelpanelen die zorgen dat het distributienetwerk zonder haperingen functioneert. Je spoort storingen in elektriciteitsdistributienetten en –stations op en verhelpt ze. Zorgt voor beheer en onderhoud. En je doet aan projectmanagement – van het opnemen van het werk tot aan nacalculatie.

 

In dit beroep kun je onder meer aan de slag bij netwerkbedrijven als Stedin, Liander of Enexis.

Zonder jou komt er geen stroom uit onze stopcontacten.

Wat breng je mee?

 • Je bent communicatief vaardig.
 • Je kunt goed leidinggeven.
 • Je kunt goed organiseren.


Opleiding

Voor deze functie heb je een mbo-diploma Technicus Elektrotechniek op niveau 4 nodig. Je kunt ook doorgroeien vanuit vergelijkbare functies op niveau 2 en 3.

Doorgroeien?

Ambitieuze Technici (engineering) elektrotechniek kunnen doorgroeien naar bijvoorbeeld Werkvoorbereider of Projectleider. Of je doet nog een vervolgopleiding op het hbo terwijl je al werkt.

Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen ›

Wat doe je?

Zonnepanelen. Warmtewinning. Windmolens. Industriële automatisering. Jij bent de expert in elektrotechnische industriële producten en systemen. Je vertaalt het werk in een duidelijke werktekening en zorgt dat de klus wordt geklaard. Je bent daarom ook verantwoordelijk voor het ondersteunen en adviseren van de (eerste) monteurs en het aansturen en controleren van het project. Je werkt ook samen met collega’s uit andere vakgebieden (denk aan meet- en regeltechniek, besturingstechniek en werktuigbouwkunde) en weet daarin dus ook de weg. Een vak dat nooit stilstaat!

Jouw vak staat nooit stil.

Wat breng je mee?

 • Je kunt goed analytisch denken
 • Je houdt de kwaliteits- en veiligheidseisen altijd in de gaten.
 • Je kunt goed plannen en organiseren.
 • Je hebt goede communicatieve vaardigheden.


Opleiding

Voor deze functie heb je een mbo-diploma Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen op niveau 4 nodig.

Doorgroeien?

Heb je ambitie? Dan kun je doorgroeien, bijvoorbeeld naar de functie van Technicus Elektrotechniek Warmteproductiecentrale. Voor deze functie heb je een hbo-diploma nodig.

Technicus engineering - elektrotechniek ›

Wat doe je?

Zonne-energie? Windturbines? Of aan de slag in een energiecentrale? Deze functie kom je overal tegen en het werk is al net zo afwisselend. Een nieuw project begint bij jou. Je maakt een conceptontwerp en werkt dat uit met materiaalkeuze en kostenberekening. Vervolgens zorg je dat het project uitgevoerd kan worden. Organiseren en aansturen is dus ook een belangrijk deel van je werk. Daarnaast begeleid je ook werkzaamheden als testen, onderhoud en kwaliteitscontrole.

In dit beroep kun je onder meer aan de slag bij bedrijven als AVR, Uniper of Attero.

Je combineert elektrotechniek met andere vakgebieden.

Wat breng je mee?

 • Je bent communicatief vaardig.
 • Je bent verantwoordelijk en nauwkeurig.
 • Je bent zelfstandig en kunt leidinggeven.


Opleiding

Voor deze functie heb je een mbo-diploma Technicus engineering - elektrotechniek op niveau 4 nodig.

Doorgroeien?

Ambitieuze technici kunnen doorgroeien naar bijvoorbeeld Projectleider. Of je doet nog een vervolgopleiding op het hbo terwijl je al werkt.

Technicus engineering - werktuigbouw ›

Wat doe je?

Jouw werk draait volledig om werktuigbouwkundige installaties (denk aan machines, turbines en transportbanden en nog veel meer). Je lost storingen op. Je verricht periodieke controles en inspecties volgens de planning. En adviseert vervolgens welke onderhouds- en/of montagewerkzaamheden moeten plaatsvinden voor een optimale werking van de machines en installaties. Die werkzaamheden verricht je zelf of laat je door een collega uitvoeren. Veiligheid staat voorop in al je werk.

In dit beroep kun je onder meer aan de slag bij bedrijven als Attero, EPZ en Essent.

 

Als je verder wilt in gas, volg dan nog een cursus Middelbare Gastechniek. Dit wordt meestal betaald door een bedrijf, zoals Cogas, Delta en Liander.

Jij levert je eigen bijdrage aan duurzamere wereld.

Wat breng je mee?

 • Je communiceert makkelijk met je collega’s.
 • Je bent proactief, resultaatgericht en klantgericht.
 • Je houdt van teamwerk.


Opleiding

Een afgeronde mbo-opleiding op niveau 4 als Technicus engineering, richting Werktuigbouw.

Doorgroeien?

Zit je vol ambitie? Dan kun je ook denken aan functies als teamleider of volg een hbo-opleiding Werktuigbouw.

Technicus gas ›

Wat doe je?

In deze functie weet jij alles van gas en het transport ervan. Van de leidingnetwerken onder de grond tot de meet-, regel- en schakelstations. Deze functie kom je tegen bij netwerkbedrijven en andere bedrijven die werkzaamheden uitvoeren aan gasdistributienetten. Een baan met verantwoordelijkheid en veel variatie in de werkzaamheden: jij bent dé specialist.

In dit beroep kun je onder meer aan de slag bij bedrijven als Cogas, Rendo Netwerken of DELTA netwerkgroep.

Jij bent dé specialist op het gebied van gas.

Wat breng je mee?

 • Je bent verantwoordelijk en nauwkeurig.
 • Je bent communicatief vaardig.
 • Je kunt goed leidinggeven.


Opleiding

Voor deze functie heb je een mbo-diploma Technicus gas op niveau 4 nodig. Je kunt ook beginnen als (eerste) Monteur gas, water en warmtedistributie en van daaruit doorgroeien naar deze functie. Hiervoor kun je opleidingen volgen op niveau 2 en 3.

Doorgroeien?

Ambitieuze Technici gas kunnen doorgroeien naar bijvoorbeeld Asset Manager of Werkvoorbereider. Of je doet nog een vervolgopleiding op het hbo terwijl je al werkt.

Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie ›

Wat doe je?

Dit werk kom je onder meer tegen in (afval)energiecentrales. Als Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie zorg je ervoor dat installaties probleemloos draaien. Je bent verantwoordelijk voor de inspectie van apparatuur, installaties en systemen. Je werkt daarbij met de modernste meet- en regeltechnieken: meten is weten. Werk met veel verantwoordelijkheid, want je stuurt ook collega’s aan en adviseert over onderhoud, milieurichtlijnen en veiligheid.


In dit beroep kun je onder meer aan de slag bij bedrijven als HVC, Engie en NUON.

Je bent verantwoordelijk voor de inspectie van apparatuur, installaties en systemen.

Wat breng je mee?

 • Je communiceert makkelijk met je collega’s.
 • Je bent proactief, resultaatgericht en klantgericht.
 • Je houdt van teamwerk.
 • Je kunt nauwkeurig werken.


Opleiding

Een afgeronde mbo-opleiding Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie op niveau 4. Je kunt ook doorgroeien vanuit vergelijkbare functies op niveau 2 en 3.

Doorgroeien?

Zit je vol ambitie? Dan kun je ook denken aan functies als Projectleider Centrale.

Technicus service en onderhoud werktuigbouw ›

Wat doe je?

Stilstaan is geen optie voor een energiecentrale. De Technicus service en onderhoud Werktuigbouw speelt een sleutelrol in het 24/7 ‘live’ houden van de installaties. Je neemt het onderhoud en het oplossen van storingen voor je rekening neemt. Je bent een duizendpoot die uit de voeten kan met elektronica, metaalbewerking, hydrauliek en pneumatiek. Je analyseert, stelt af en checkt of alles optimaal werkt. Daarnaast stuur je ook collega’s aan.

 

In dit beroep kun je onder meer aan de slag bij bedrijven als Engie, Uniper en Eneco.

Je speelt een sleutelrol in het 24/7 ‘live' houden van de installaties.

Wat breng je mee?

 • Je communiceert makkelijk met je collega’s.
 • Je houdt van teamwerk.
 • Je bent verantwoordelijk en nauwkeurig.


Opleiding

Een afgeronde mbo-opleiding Technicus service en onderhoud werktuigbouw op niveau 4. Je kunt ook doorgroeien vanuit vergelijkbare functies op niveau 2 en 3.

Doorgroeien?

Zit je vol ambitie? Dan kun je ook denken aan functies als Projectleider Centrale.

Technicus service en onderhoud werktuigbouwkundige installaties ›

Wat doe je?

Dit is een baan waarin je zelden twee dagen achter elkaar hetzelfde doet. Als Technicus service en onderhoud werk je aan grote werktuigkundige installaties. Denk aan installaties voor het winnen van energie uit afval, klimaatbeheersing of warm tapwater. Je zorgt voor het onderhoud, controles en verbetert ze waar het kan. Is er een storing? Dan vind jij snel de oorzaak en zorg je dat de installatie zo snel mogelijk weer draait.


In dit beroep kun je onder meer aan de slag bij bedrijven als EPZ, RWE en NUON.

Je zorgt voor het onderhoud, controles en verbetert waar het kan.

Wat breng je mee?

 • Je communiceert makkelijk met je collega’s.
 • Je houdt van teamwerk.
 • Je bent verantwoordelijk en nauwkeurig.


Opleiding

Een afgeronde mbo-opleiding Technicus service en onderhoud werktuigbouwkundige installaties op niveau 4. Je kunt ook doorgroeien vanuit vergelijkbare functies op niveau 2 en 3.

Doorgroeien?

Zit je vol ambitie? Dan kun je ook denken aan functies als Hoofd werktuigbouw.

Werktuigbouwkundige ›

Wat doe je?

Werktuigbouwkunde is de kunst van het maken. Van ontwerp tot bouw tot het in bedrijf houden van machines. Het is een baan die je onder meer tegenkomt bij (afval)energiecentrales, waar je bedenkt hoe de bedrijfsprocessen nog slimmer, efficiënter en duurzamer kunnen. Jij bent bij het volledige traject betrokken. Bovendien zijn er verschillende mogelijkheden om door te groeien: jouw kennis is waardevol!

In dit beroep kun je onder meer aan de slag bij bedrijven als AVR, AEB en Uniper.

Ontwerpen. Bouwen. In bedrijf houden. Jij doet het allemaal.

Wat breng je mee?

 • Je communiceert makkelijk met je collega’s.
 • Je bent flexibel en resultaatgericht.
 • Je bent creatief.
 • Je houdt van teamwerk maar kunt ook prima zelfstandig werken.


Opleiding

Een afgeronde mbo-opleiding op niveau 4, richting Werktuigbouw.

Doorgroeien?

Zit je vol ambitie? Dan kun je ook denken aan functies als teamleider of studeer door aan het hbo, opleiding Werktuigbouwkunde.

Werkvoorbereider ›

Wat doe je?

Houd je van een uitdaging? Dan is dit je baan. Als werkvoorbereider sta je aan het begin van elk nieuw project! Je koppelt je technische kennis aan werkzaamheden als planning, berekeningen en verslaglegging. Je tekent, berekent, stelt werkplannen op en zorgt dat de collega’s in de uitvoering probleemloos aan de slag kunnen met je projecten. Dat zijn bijvoorbeeld nieuwe installaties in een energiecentrale of de aanleg van nieuwe gasleidingen. Jij bepaalt in grote mate of een project slaagt.


In dit beroep kun je onder meer aan de slag bij bedrijven als Enexis, Stedin, Liander of Westland Infra.

Jij bepaalt in grote mate of een project slaagt.

Wat breng je mee?

 • Je communiceert makkelijk met je collega’s.
 • Je bent flexibel en resultaatgericht.
 • Je bent goed met cijfers.
 • Je houdt van teamwerk maar kunt ook prima zelfstandig werken.


Opleiding

Een afgeronde mbo-opleiding Werkvoorbereiding op niveau 4.

Doorgroeien?

Zit je vol ambitie? Dan kun je ook denken aan functies als teamleider uitvoering.
 

Actuele vacatures bij energiebedrijven

Naar welke mensen zijn energiebedrijven eigenlijk op zoek? Wil je weten welke banen nu beschikbaar zijn? Kijk voor een actueel overzicht van de vacatures op de vacaturepagina's van de energiebedrijven.

 

 

Jobs in Energy  

Eneco

Productiebedrijf

Nuon

Productiebedrijf

AEB Amsterdam

Afvalbedrijf 

Enexis

Netwerkbedrijf 

Rendo

Netwerkbedrijf  

Attero

Afvalbedrijf 

Engie 

Productiebedrijf

Stedin

Netwerkbedrijf

AVR 

Afvalbedrijf 

EPZ

Productiebedrijf

Tennet 

Netwerkbedrijf

Citytec

Netwerkbedrijf 

Essent 

Productiebedrijf 

Uniper

Productiebedrijf

Cogas

Netwerkbedrijf 

HVC Groep

Afvalbedrijf 

Westland infra

Netwerkbedrijf 

Delta 

Netwerkbedrijf

Liander 

Netwerkbedrijf