CETT-studenten & WATT?-gastlessen Iedereen die bezig is met de energietransitie weet dat het een ontzettend complexe en dynamische uitdaging is. De overgang van fossiele naar duurzame energiebronnen wordt onder andere gemaakt vanwege de negatieve effecten van fossiele brandstoffen op het klimaat.
De veroorzaakte klimaatverandering zal voornamelijk invloed hebben op de volgende generaties. Het is daarom van groot belang om deze generaties te betrekken bij de energietransitie. De uitdaging is zo groot dat er meerdere generaties nodig zullen zijn om de transitie mogelijk te maken. We streven er daarom naar zoveel mogelijk jongeren uit huidige en toekomstige generaties te inspireren ook mee te werken aan de energietransitie. Dit doen we met praktische, interactieve en educatieve gastlessen voor havo- en vwo-leerlingen.
Wij zijn studenten aan verschillende universiteiten in Nederland op het gebied van energietechniek. Samen vormen wij de Community of Energy Top Talents (CETT). In samenwerking met WATT? hebben we vier modules ontwikkeld om dit streven waar te maken. Elke module behandelt de energietransitie vanuit een eigen perspectief en thema. Zo krijgen de leerlingen een gedetailleerd inzicht in het specifieke thema. De modules zijn:
1. biomassa,
2. vraag en aanbod,
3. emissiehandel en
4. de prijs van energie.
Een CETT-gastles onderscheidt zich van andere gastlessen. We hebben als studenten vaak nog een open visie, waardoor leerlingen ook een objectiever, opener en breder beeld kunnen krijgen van de energiesector. Daarnaast waren we nog maar enkele jaren geleden zelf nog leerling. Hierdoor kunnen we ons goed in de leerling verplaatsen en weten we vaak wat de leerlingen graag willen weten, waardoor ze enthousiast worden en geïnspireerd raken. Tenslotte zijn wij als student nog niet verbonden aan een bepaalde organisatie en zijn wij vaak net iets kritischer dan mensen die al langer meegaan in de sector. Door de combinatie van deze factoren kunnen wij een gastles bieden die de leerlingen echt zal helpen zichzelf te ontplooien. Meer weten over onze motivatie en achtergrond? Kijk dan even op onze website.