Home > ENERGIZE > Van stoom naar stroom

Bouw je eigen turbine/generator!

Ontdek hoe je elektriciteit kunt maken met spullen uit de bouwmarkt, supermarkt en webshop. Lukt het je de lamp te laten branden?
Elektriciteit maken: hoe doe je dat eigenlijk? Dat ontdek je met deze techniekopdracht. Met spullen uit de bouwmarkt, supermarkt en webshop maak je je eigen turbine/generator. Lukt het je het lampje te laten branden?

 

De energie die we gebruiken, wordt steeds duurzamer. Dat geldt ook voor de manier waarop we stroom maken. Zo’n turbine/generator was vroeger altijd te vinden in een elektriciteitscentrale. Maar nu maken ook andere soorten centrales er gebruik van. Bijvoorbeeld de biomassacentrale, die duurzamere stroom maakt. Zelfs windturbines (‘windmolen’) werken volgens dit principe.

 

Aan de slag!

Benieuwd of het je ook zélf lukt om stroom te maken met je eigen turbine/generator? Volg dan de stappen in de handleiding die we voor je hebben gemaakt. Daarin vind je trouwens ook een lijstje met materialen en gereedschappen die je nodig hebt. Sommige daarvan moet je van tevoren kopen, om je turbine/generator te laten werken. Dat kan bijvoorbeeld online.

 Nieuwsgierig?

Ook in het echt wordt op deze manier stroom gemaakt. Wél zijn de turbine en generator een stuk groter, natuurlijk. In een elektriciteitscentrale tot wel 100 meter lang, vier meter hoog en vier meter breed.

 

Al die apparatuur moet onderhouden, vernieuwd en uitgebreid worden. Dat is het werk van monteurs en technici werktuigbouw en elektra. Allemaal vitale beroepen: want zonder stroom valt alles stil in ons land. Naar dit soort beroepen is veel vraag. En er blijft veel vraag. Want stroom hebben we altijd nodig.

 

Nieuwsgierig wat voor werk jij zou kunnen doen voor een energiebedrijf? We laten je er meer over zien in beroepenfilmpjes, en in de overzichten van opleidingen in Nederland. Zodat jij kunt zien wat eventueel bij jou past ná je school.