De netwerkkoffer

Samen met leerlingen energienetwerken in woonwijken aanleggen? Samen een storing in de stroomlevering nabootsen om deze vervolgens op te lossen? Dat kan met de WATT? Netwerkkoffer.
De WATT? Netwerkkoffer is een degelijke RVS-koffer met een gemeente-op-schaal. Daarin kunnen leerlingen elektriciteitsleidingen aanleggen en schakelen in transformatorhuisjes en verdeelkasten. Zo bepalen zij hoe de bewoners van de wijk stroom krijgen. In extra opdrachten leren de leerlingen meer over duurzame energieaansluitingen en hoe ze een storing op kunnen lossen.

 

De WATT? Netwerkkoffer is ontwikkeld door Enexis en vervolgens door WATT? geschikt gemaakt voor vmbo en mbo, alles in overleg met techniekdocenten.

 

LET OP: om de leerlingen aan de slag te laten gaan met de netwerkkoffer is het noodzakelijk kleine groepen te maken. Er kunnen 4 leerlingen werken in een koffer, al dan niet met een teamgenoot, dus max. 8 leerlingen per koffer. Wij hebben 2 koffers tot onze beschikking. Als de klas groter is, dan werken we vaak met twee grotere groepen: één groep (max. 16 leerlingen) gaat aan de slag met de koffers, de andere groep gaat aan de slag met het spel ‘Energie in jouw wijk’ (zie hierboven).