Home > Actueel > Twee landen ruzie: veel Europese klokken van slag!
07 maart 2018

Twee landen ruzie: veel Europese klokken van slag!

Ben je de laatste weken vaak nét te laat? Dat ligt misschien niet aan jou, maar aan de jarenlange ruzie die de landen Kosovo en Servië hebben. Die vechten ze helaas ook uit via het internationale hoogspanningsnet. Daardoor lopen veel van onze klokken achter!
Kijk maar eens goed naar elektrische klokken die aangesloten zijn op het stopcontact, op wisselstroom dus. Die van de oven, bijvoorbeeld, de thermostaat of een wekker met een stekker. Ze lopen allemaal bijna zes minuten achter.

 

Hoe dat komt? Dat ligt aan de frequentie van het wisselstroomnetwerk. Per minuut wisselt die vijftig keer (50 Hz). Elektrische klokken gebruiken die frequentie als tijdbepaling: na vijftig wisselingen verspringt er een minuut. Maar sinds half januari is die frequentie met vierduizendste Hertz omlaaggegaan, volgens de Europese koepel van netbeheerders Entso-E. Maar 49,996 Hz, in plaats van 50, dus. Het is maar een kleine afwijking, bijna niet te meten. Op onze stroomvoorziening heeft het zelfs helemaal geen effect. Maar wel op klokjes: die gaan nét wat langzamer lopen.

 

Oorzaak is de hoeveelheid stroom die Kosovo en Servië leveren. Die is niet zoals afgesproken. Beide landen blijven achter, omdat ze ruzie hebben wie de stroom moet betalen. Volgens Entso-E hebben 25 landen last van deze stroomdip: je bent dus niet de enige die nu wat vaker te laat is. Maar er is méér aan de hand. De alarmsirenes in Nederland deden het bijvoorbeeld ook bijna nergens bij de test op de eerste maandag van de maand, omdat de klokken niet gelijk liepen.

 

Als het goed is, heeft Entso-E nog deze week een technische oplossing voor het probleem. Maar daar gaan die klokjes niet met terugwerkende kracht harder van lopen. Je zult ze dus met de hand vooruit moeten zetten. Of je wacht even tot 25 maart. Dan gaat de zomertijd in, en moet je ze tóch verzetten…