Home > Actueel > Brexit: minder energie uit afval?
02 april 2019

Brexit: minder energie uit afval?

Nederland is koploper in het maken van energie uit afval. Daar hebben we moderne afvalverbrandingsinstallaties voor gebouwd. Maar omdat we steeds meer afval recyclen, blijft er steeds minder over om te verbranden. Daarom importeren we de laatste jaren steeds meer afval uit andere landen. Ook uit Engeland. Hoe gaat dat na de Brexit?
Attero heeft een enorme afvalenergiecentrale in Moerdijk, vlakbij Rotterdam. Het bedrijf krijgt per week 400 vrachtwagens en 2 schepen met afval uit of via Groot-Brittannië binnen, om zo de capaciteit van de centrale volop te benutten. Allemaal restafval dat anders gestort zou worden, omdat dat land te weinig verbrandingscentrales heeft. Terwijl storten slechter voor het milieu is dan verbranden. Bovendien: als je het verbrandt, kun je er energie uit maken.

 

De aanstaande Brexit heeft mogelijk grote gevolgen voor het bedrijf. Zeker in het waarschijnlijke geval van een no-deal, een harde Brexit. Die belooft problemen aan de grens. Met langere levertijden, extra papierwerk voor import, en mogelijke importtarieven. Als de stroom afval uit de Britse eilanden opdroogt omdat die te duur wordt, kan Attero dus mogelijk minder energie maken uit afval. En dat kost óók weer geld. Zo zie je maar weer: een politieke beslissing zoals Brexit, heeft grote invloed op de manier waarop we energie maken in ons land.

 

 

Deze actuele ontwikkeling in de energiesector kun je met je leerlingen bespreken in de les.

Tip: maak tijdens deze les ook gebruik van onze Special 'Afval: bron van energie'.